Kontakt dla prasy

PR-EMEA@linksys.com

Uwaga: odpowiedź będzie udzielana
jedynie na zapytania ze strony prasy
i analityków.

Linkys WAG320N: dwupasmowy router z bramka ADSL2+ dla fanów multimediów

Cisco wprowadza przed swietami nowy, dwuzakresowy router w standardzie N z przelacznikiem 1 Gb. Linksys by Cisco WAG320N ma wbudowany modem ADSL2+, dzieki czemu idealnie nadaje sie dla uzytkowników: Neostrady (TP SA), Szybkiego Internetu (Netia SA), Multimo czy Dialnetu.

Router dedykowany jest fanom multimediów. Poprzez technologie N zapewnia szybki i niezaklócony transfer plików, np. filmów HD, muzyki czy gier. WAG320N obsluguje dwa pasma: 2,4 GHz oraz 5 GHz. Uzytkownik moze wiec wybrac mniej zatloczona czestotliwosc 5 GHz do obslugi danych priorytetowych, np. transmisji plików wideo. Model ten oferowany jest wraz z oprogramowaniem Network Magic, które ulatwia klientom instalacje, ochrone i utrzymanie sieci domowej.

Funkcjonalnosc:

• Dzieki zintegrowanemu modemowi ADSL2+ router WAG320N zapewnia stabilny dostep do internetu. Technologia N przyspiesza transmisje danych, a dodatkowe pasmo 5 GHz daje wieksza swobode wyboru wolnej czestotliwosci w otoczeniu Wi-Fi. Urzadzenie obsluguje równiez standardy nizsze niz N, czyli G oraz B.
  • Poprzez zintegrowany port USB StorageLink mozna podlaczyc do routera urzadzenia pamieci masowej – i korzystac z ich zasobów w calej sieci, a takze z zewnatrz, przez internet. Serwer multimediów udostepnia domowym odtwarzaczom (zgodnym ze standardem UPnP) pliki takie jak: zdjecia, muzyka czy wideo.
  • Urzadzenie wyposazone jest w przelacznik 1Gb, co zapewnia bardzo szybkie przesylanie danych w sieci ethernetowej.
  • Bramka WAG320N moze tez sluzyc jako zwykly router – wystarczy w konfiguracji urzadzenia wybrac funkcje zamiany portu 1 LAN na WAN. Dzieki temu router obslugiwac tez bedzie internet z sieci kablowych.
  • Z routera mozna korzystac juz w kilka minut po podlaczeniu dzieki oprogramowaniu Network Magic. Laczy ono komputery i inne urzadzenia z internetem oraz pomaga kontrolowac siec domowa.
  • Do routera dolaczona jest plyta instalacyjna, a na niej oprogramowanie oraz materialy pomocnicze w 34 jezykach. Model Linksys by Cisco WAG320N obsluguje zarówno komputery Mac, jak i PC.
  • Urzadzenie wyposazone jest w zasilacz sieciowy z certyfikatem ENERGY STARENERGY STAR, który ogranicza pobór mocy. Ilosc potrzebnej energii zredukowano niemal o polowe. Dla przykladu - wybrany router poprzedniego typu pobieral moc rzedu 4,6W, zas nowy produkt z zasilaczem oznakowanym ENERGY STAR zuzywa zaledwie 2,6W energii .

Cena i dostepnosc:

Dwupasmowy bezprzewodowy router z modemem ADSL+ w standardzie 802.11n Linksys by Cisco WAG320N dostepny jest u autoryzowanych sprzedawców i dystrybutorów oraz w sklepach internetowych w cenie 459 z VAT.

Dodatkowo z internecie:

O firmie Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) jest swiatowym liderem w dziedzinie rozwiazan sieciowych, które zmieniaja sposób, w jaki ludzie kontaktuja sie ze soba, komunikuja i wspólpracuja. Wiecej informacji na temat konsumenckiej linii produktów Cisco mozna znalezc na stronach www-pl.linksys.com and www.cisco.com/consumer.

# # #

Cisco, the Cisco logo, Linksys by Cisco and Cisco Systems are registered trademarks or trademarks of Cisco Systems, Inc. and/or its affiliates in the United States and certain other countries. All other trademarks mentioned in this document are the property of their respective owners. The use of the word partner does not imply a partnership relationship between Cisco and any other company. This document is Cisco Public Information.

The maximum performance for wireless is derived from IEEE Standard 802.11 specifications. Actual performance can vary, including lower wireless network capacity, data throughput rate, range and coverage. Performance depends on many factors, conditions and variables, including distance from the access point, volume of network traffic, building materials and construction, operating system used, mix of wireless products used, interference and other adverse conditions.